06-21607563 info@puurwijs.com

Rust in de klas

Zowel kinderen als leerkrachten hebben momenten van rust nodig tijdens een schooldag. Momenten waarop ze kunnen ontspannen. Even niet ‘DOEN’ maar ‘ZIJN’.

Op school leren kinderen ontzettend veel. Ze leren rekenen, lezen, spelling, omgaan met elkaar en nog veel meer… Veel van wat ze leren heeft te maken met de wereld buiten henzelf. Een wereld vol prikkels en verwachtingen, zowel van de leerkracht als van ouders. Die buitenwereld trekt voortdurend de aandacht.

Maar hoe zit het dan met de binnenwereld van kind en leerkracht? Wanneer krijgt die aandacht? Wanneer is er RUST om al de opgedane prikkels te verwerken?
Of om de signalen die het lichaam geeft van spanning, onrust, stress of een te vol hoofd te herkennen en daarnaar te handelen?

Rust in de klas geeft de kinderen tools waarmee ze leren zorgen voor zichzelf en voor hun binnenwereld. Tools waarbij ze leren hoe ze kunnen omgaan met verschillende emoties en met signalen van onrust en spanning. Tools om te leren hoe ze ontspanning kunnen vinden in een wereld vol drukte en prikkels.

Op deze manier groeien kinderen op met vertrouwen in zichzelf, omdat ze weten hoe ze zichzelf kunnen helpen als het moeilijk wordt.

De methode Rust in de klas reikt niet alleen kinderen rust-tools aan waarmee ze voor zichzelf kunnen zorgen, maar ook leerkrachten. Want als leerkracht ben jij natuurlijk het levende voorbeeld voor het kind.

Rust in de Klas biedt:

 • Directe ontspanning
  Op momenten dat dat nodig is in de groep (bijvoorbeeld wanneer het ‘stormt’ in de klas, of voor een toets, na het buitenspelen of na een intensieve les).
 • Een ‘verteer’ moment
  Voor kinderen om het geleerde te laten bezinken en daarna met hernieuwde focus aan de slag te gaan.
 • Een rust- en oplaad moment
  Wanneer kinderen of leerkracht moe worden. Even uitrusten om daarna met hernieuwde energie weer aan de slag te gaan.
 • Een ontlaad moment
  Om op een rustige manier juist een teveel aan energie los te laten.
 • Gelegenheid om de aandachtsspier te trainen
  Tijdens de diverse oefeningen leren de kinderen wat aandacht is en hoe die te sturen is. Spelenderwijs leren ze hun aandacht ook steeds een beetje langer vast te houden. Kortom: concentratie wordt bevorderd.

In de praktijk:

 

Wanneer een school kiest voor Rust in de Klas komt er wekelijks een kwartier een Rust Trainer in de groep om Rust oefeningen aan te bieden (door kinderen ook wel Relax oefeningen genoemd). Een kwartier is voldoende om 2 tot 3 nieuwe oefeningen aan te leren en qua tijdsinvestering ook voor leerkrachten prima in te passen in hun volle rooster.
De aangeboden oefeningen zijn met behulp van aansprekende eenvoudige leskaarten gemakkelijk in te zetten in de klas. Elke week laat de Rust Trainer 2 nieuwe leskaarten achter in de klas, die bewaard kunnen worden in de bijgeleverde Rust Kaartenbak. De Rust trainer komt 3 maanden elke week op een vaste dag en verzorgt 10 lessen.

Wanneer een leerkracht kiest voor een nieuwe gezonde gewoonte, regelmatig rust oefeningen toepassen, dan is het belangrijk daar voldoende tijd voor uit te trekken. Een nieuwe gewoonte heeft de meeste kans van slagen wanneer hij de tijd krijgt in te slijten en daar staat gemiddeld 3 maanden voor! Na de periode van 3 maanden met de Rust Trainer volgt daarom wederom een periode van 3 maanden waarbij de leerkracht zèlf de Rust oefeningen implementeert in zijn of haar lesrooster.
Na die periode komt de Rust trainer indien gewenst nog eenmalig terug voor 6 weken, voor een opfrisperiode, met nieuwe oefeningen!

Soorten oefeningen:

 

Omdat elk kind op zijn eigen manier ontspant zijn de rust oefeningen heel divers. De nadruk ligt op het afwisselend beleven van rust middels verschillende zintuigen; zowel auditief, visueel als via de tastzin. Daarnaast is er ook ruimte voor bewegend leren en voor oefeningen waarbij speciale aandacht is voor de ademhaling, aangezien ademhaling een belangrijke rol speelt bij ontspanning.

Ben je als school enthousiast geworden over deze super, mooie methode en zou je ook meer rust in de klas willen? Neem dan contact met me op via info@puurwijs.com

 

Warme groet,

Carlijn