06-21607563 info@puurwijs.com

Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve of hooggevoelige kinderen zien, horen, ruiken, proeven en voelen meer dan gemiddeld. Ze nemen niet alleen meer waar, maar prikkels komen ook sterker binnen. Hierdoor raken ze sneller overprikkeld. Daarnaast hebben ze meer tijd nodig om geluiden, beelden, geuren, sferen, emoties, etc. te verwerken. Een schooldag, feestje of bezoek aan de supermarkt is intens voor hoogsensitieve kinderen. Een bombardement aan prikkels! Dit verklaart waarom ze na een drukke schooldag of feestje soms ‘uitbarsten’ thuis. Als deze gevoelige kinderen zich onvoldoende kunnen ontladen en opladen, kunnen ze overbelast en overspannen worden. En op termijn zelfs uitvallen op school.

Aanpassings- en spiegelgedrag

Een ander kenmerk van hoogsensitieve kinderen is dat ze (eigen)wijs en empathisch zijn.

Ze weten vaak wat ze willen en stellen veel vragen; nemen iets niet zomaar aan. Daarnaast voelen deze gevoelige kinderen anderen haarfijn aan, wat ze écht voelen en nodig hebben. Vanuit liefde of de wens om geaccepteerd worden, kunnen ze zich te veel aanpassen, waardoor ze zichzelf verliezen.

Of ze kunnen juist hun ouders en leerkrachten triggeren en spiegelen met onverklaarbaar gedrag. Bijvoorbeeld boze buien, niet luisteren, grote mond, andere kinderen pijn doen, hyperactiviteit, niet tot leren komen, etc.

Elk kind is puur en prachtig van zichzelf. Geen enkel kind vertoont moedwillig ‘vervelend’ gedrag. Achter dat gedrag zit altijd een oorzaak. Ouders en leerkrachten worden uitgenodigd om naar die oorzaak te kijken en bij zichzelf te reflecteren wat ze zelf anders kunnen doen. Ouders zijn vaak de sleutel naar verbetering. Alles wat je als ouder heelt, geef je niet meer door aan je kinderen.

Puurwijs_love

Nieuwetijdskinderen: hoogsensitief XL

Daarnaast zijn er nog zogenaamde nieuwetijdskinderen. Deze kinderen zijn hoogsensitief XL. Hun gevoeligheid, wijsheid en bewustzijn reiken nog verder dan van hoogsensitieve kinderen. Ze zijn vaak heldervoelend, helderwetend, helderhorend, intuïtief begaafd en zeer wijs. Ze worden nieuwetijdskinderen genoemd, omdat ze de energie van de nieuwe tijd (liefde, eenheid en verbinding) dragen. Deze kinderen kijken recht in je hart en ziel. Sommige nieuwetijdskinderen blijven in nauw contact met andere dimensies, waardoor ze overleden mensen, entiteiten, engelen, lichtwezens, etc. zien en horen. Vooral deze groep ultragevoelige kinderen heeft het lastig in de wereld van nu en in ons vaak prestatiegerichte onderwijssysteem.

Hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid


Hoogsensitiviteit gaat vaak samen met hoogbegaafdheid. Een hoogbegaafd kind is altijd hooggevoelig, andersom hoeft dat niet zo te zijn. Kinderen die zowel hoogsensitief als hoogbegaafd zijn vragen om een andere aanpak. Lees hierover meer.

Individuele coaching hooggevoeligheid kinderen


Als ervaringsdeskundige en moeder weet ik waar hoogsensitieve (en hoogbegaafde) kinderen tegenaan lopen. Ik kan jou en jouw kind een-op-een begeleiden in een veilige setting. Mijn aanpak is een combinatie van creativiteit, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, natuur, dieren en bewegen. Ik bied concrete tools waarmee jullie thuis en op school verder kunnen. Graag ga ik het gesprek met school aan, zodat we samen (ouder-kind-school) tot de beste oplossing komen. De coaching hoogsensitiviteit is in overleg op maat samen te stellen. Voor het beste resultaat adviseer ik een coachingsperiode van minimaal drie maanden.

Introvert – extravert

Hoogsensitiviteit kent veel gradaties. Elk kind is anders en uniek. Er zijn drie hoofdcategorieën:

  • Introvert hoogsensitief: dromers die van stilte houden en zich terugtrekken als het te druk wordt. Deze kinderen kruipen vaak in hun schulp als ze zich niet prettig voelen. Ze maken zich bijna onzichtbaar.
  • Extravert hoogsensitief: kinderen die van actie, spanning en beweging houden. Ze kunnen hyperactief worden als ze te veel prikkels krijgen en deze niet kunnen verwerken. Lang stilzitten en geconcentreerd luisteren zijn lastig, omdat ze barsten van de energie en creativiteit. Een mooi voorbeeld is de film Brammetje Baas.
  • Combinatie van introvert en extravert. Deze kinderen zijn aan de ene kant vurig en superkrachtig (sterke wil) en aan de andere kant kwetsbaar en onzeker. Ze hebben moeite met grenzen, van zichzelf en anderen.

Voordelen en valkuilen hoogsensitiviteit

Voordelen en talent Uitdagingen en valkuilen
Oog voor detail Last van overprikkeling
Groot aanpassingsvermogen Onbegrip
Creatief in doen en denken Misdiagnoses door gebrek aan kennis
Out-of-the-box denken Eenzaamheid; je ‘anders’ voelen
(Eigen)wijs Gevoeliger voor stress
Empathisch Sneller vermoeid
Intuïtief Minder eigenwaarde en zelfvertrouwen
Natuurlijk gevoel voor rechtvaardigheid Moeite met grenzen